Obrada i retuširanje fotografija

Digitalna obrada fotografija sa svih medija.

Označavanje dela slike - izdvajanje izabranog dela fotografije. Moguće je napraviti promene na samo jednom delu slike koji neće uticati na čitavu fotografiju.

Menjanje veličine fotografije.

Izdvajanje dela fotografije - moguće je doslovno izdvojiti deo jedne fotografije koji će kasnije i sam postati nezavisna fotografija. To se koristi i kod rezanja neželjenog dela jedne fotografije. Pomoću ove tehnike se poboljšava kompozicija fotografije.

Otklanjanje nečistoća - mogućnost otklanjanja smetnji sa neke fotografije - npr. šum na fotografiji uzrokovan slabim osvetljenjem.

Promena boje - crno bela fotografija u fotografiju u boji i obratno ili promena boje određenog dela fotografije.

Promena položaja fotografije - npr. u ogledalu.

Spajanje fotografija - dve ili više nezavisnih fotografija ili delova fotografije u jednu celinu.

Specijalni efekti - specijalni i neobični efekti koji rezultiraju neobičnim ishodima.

Izoštravanje - otklanjanje efekta crvenog oka, isticanje osobe na portretu.

I sve ostalo što možete da zamislite mi možemo da uradimo sa fotografijom…

Retuširanje starih fotografija je proces vraćanja originalnog sjaja i kvaliteta slikama koje su s vremenom oštećene. Ovo uključuje popravku ogrebotina, mrlja, pukotina, kao i poboljšanje kontrasta, boja i oštrine. Savremeni softveri za obradu slika omogućavaju precizno i detaljno retuširanje, vraćajući starim fotografijama njihov nekadašnji izgled.

Ukoliko imate stare, požutele i izgužvane fotografije, donesite ih nama!

Vršimo kompjutersku obradu starih i oštećenih fotografija koje time dobijaju novi sjaj i oštrinu.

Proces Retuširanja Starih Fotografija

  • Digitalizacija fotografija - Prvi korak u retuširanju starih fotografija je njihovo digitalizovanje. To se obično radi skeniranjem fotografija u visokoj rezoluciji kako bi se obezbedili svi detalji za kasniju obradu. Kvalitetan skener i pravilno postavljanje su ključni za dobijanje dobre osnovne slike.
  • Korekcija boja i kontrasta - Stare fotografije često imaju izbledele boje i nizak kontrast. Korišćenjem alata za korekciju boja, poput krivih (Curves), nivoa (Levels) i balansa boja (Color Balance) u softverima kao što su Adobe Photoshop ili Lightroom, moguće je povratiti originalne tonove i kontraste. To može uključivati i konverziju crno-belih fotografija u sepija tonove ili čak dodavanje boja starim crno-belim slikama.
  • Uklanjanje ogrebotina i mrlja - Jedan od najvažnijih koraka u retuširanju je uklanjanje fizičkih oštećenja. Alati kao što su Clone Stamp, Healing Brush i Patch Tool omogućavaju precizno uklanjanje ogrebotina, mrlja, pukotina i drugih nesavršenosti. Ovi alati rade tako što uzimaju uzorke sa drugih delova slike i prekrivaju oštećena područja.
  • Popravka pukotina i rupica - Dublje pukotine i rupice na fotografijama zahtevaju detaljniji pristup. Pored osnovnih alata za kloniranje i isceljivanje, često je potrebno koristiti slojeve (Layers) i maske (Masks) kako bi se postigao što prirodniji izgled. Ponekad je potrebno i rekreirati nedostajuće delove slike koristeći kreativne tehnike.
  • Poboljšanje oštrine i detalja - Nakon što su sve nesavršenosti uklonjene, sledeći korak je poboljšanje oštrine i detalja. Alati kao što su Unsharp Mask, High Pass Filter i Smart Sharpen mogu pomoći u naglašavanju detalja bez dodavanja previše šuma (noise). Važno je biti oprezan da se ne pretera sa oštrenjem kako slika ne bi izgledala neprirodno.
  • Završni dodiri i izrada kopija - Kada je retuširanje završeno, korisno je napraviti nekoliko završnih dodira kao što su dodatna korekcija boja, dodavanje vinjete ili teksture koja imitira starinski izgled. Takođe je važno sačuvati više kopija konačnog rada u različitim formatima (npr. JPEG za deljenje, TIFF za arhiviranje).

Retuširanje starih fotografija nije samo tehnički posao, već i umetnost koja omogućava da dragoceni trenuci i uspomene iz prošlosti ponovo zasijaju u svom punom sjaju.

Pošaljite nam fotografije ili dokumenta putem Viber-a
Naznačite vaše zahteve, kao što su format fotografije ili broj kopija
Preuzemite ih u našoj radnji za 15 minuta!